Ostaessasi yritykselle verkkosivuja, saatat törmätä lukuisiin tuntemattomiin termeihin ja käsitteisiin, jotka saavat hankinnan tuntumaan todella työläältä prosessilta. Mikäli et ole täysin varma millaisen sivuston yrityksesi tarvitsee, on vaihtoehtojen viidakko entistäkin runsaampi.
Millainen budjetti kotisivujen tekemiseen kannattaa varata ja millaisia jatkuvia kuluja sivusto tuo sen jälkeen, kun valmis versio on julkaistu? Tämän kirjoituksen tarkoituksena on toimia tiivistettynä oppaanasi, jotta kotisivujen ostaminen olisi helpompaa ja kustannusten arvioiminen selkeämpää.
Millainen budjetti yrityksen kotisivuihin kannattaa vähintään varata?
Verkkosivujen hintahaarukka on melkoinen. Halvimmillaan saatat selvitä muutamalla kympillä, mutta tarpeeksi isosta projektista puhuttaessa myös kymmenentuhannen euron lovi lompakkoon on täysin mahdollinen. Välttämättömät kulut yrityksen verkkosivujen luomiselle sekä edellytykset sivuston olemassaololle projektin laajuudesta riippumatta ovat seuraavat:
Edullisimmillaan yllä listatuista hankinnoista selviää reilun 50 euron panostuksella, mutta tässä kohtaa itse sivuston toteutus sisältöineen jää omille harteillesi. Jos et omaa koodaustaitoja, jää kotisivujen ulkoasu myös varsin yksinkertaiseksi, sillä ilman suurempaa rahallista panostusta mahdollisuudet muutoksiin ovat melko rajalliset hyödyntäessäsi julkaisualustan, esimerkiksi WordPressin, ilmaista valmispohjaa verkkosivuillasi. Tämä ei kuitenkaan ole esteenä tulevaisuuden suunnitelmille: jos myöhemmin budjetti antaa myöden tai tilanne koodaustaitojesi suhteen on muuttunut, voit mainiosti jatkojalostaa alkuperäistä käytössä ollutta valmispohjaa.
Lisäksi, panostamalla muutaman kympin lisää budjettiin, saat käyttöösi jo huomattavasti laajemman skaalan eri vaihtoehtoja ulkoasujen osalta, jolloin myös kotisivujen ilme on helpompi muuttaa persoonallisemmaksi, vaikka koodaaminen ei luonnistuisikaan. Tässä kohtaa budjetti toteutukseen pyörii 100-150 euron välillä sisältäen webhotellin ja verkkotunnuksen. Joka tapauksessa, itse sisällön tekeminen ja sivujen ylläpito ovat yhä vastuullasi, jolloin edellä mainitun summan lisäksi kuluissa on huomioitava myös ajallinen menetys.
Kuinka paljon verkkosivut maksavat ammattilaisen toteuttamana?
Kun tilaat yrityksellesi kotisivut ammattilaiselta, on tarjouspyyntöön hyvä listata vähintään seuraavat seikat:
- Sivujen tavoite – mitä haluat saavuttaa yrityksesi kotisivuilla ja mitä toivot asiakkaidesi tekevän sivustolla vieraillessaan?
- Sivuston tyyppi – haluatko verkkosivut, jossa yrityksesi ja palvelusi esitellään lyhyesti vai onko sinulla tarve myös esimerkiksi verkkokaupalle?
- Sivujen määrä – kuinka monta sivua yrityksesi nettisivut tarvitsevat etusivun lisäksi?
- Sisältö – lähetätkö sisällöt itse vai tarvitsetko apua sisällön tuottamiseen?
- Kuvat – löytyykö sinulta kuva- ja/tai videomateriaali valmiina vai haluatko kotisivujen tekijän huolehtivan myös näiden hankkimisesta?
- Ylläpito ja jatkokehitys – huolehditko sivuston ylläpidosta jatkossa itse vai tarvitsetko kotisivujen tekijältä apua päivittämisen ja kehitystoimenpiteiden osalta?
Kiinteää hinnastoa verkkosivuille on harvoin olemassa, sillä kotisivuprojekti on laaja prosessi ja jokaisen yrityksen kohdalla erilainen. Jos kuitenkin puhutaan ammattilaisesta, joka toteuttaa yrityksellesi 4-8 sivun laajuiset persoonalliset kotisivut, ei alle 2 000 euron sijoitus yleensä tule edes kysymykseen. On totta, että huomattavasti pienemmällä budjetilla, esimerkiksi 150 € sijoituksella, on mahdollista saada siistit käyntikorttisivut. Käytettävään summaan vaikuttaa paljon myös se, mikä on tavoitteesi ja mihin käyttötarkoitukseen kotisivut tehdään.
Budjetin ollessa pari tonnia, jäävät sisältö ja kuvat yleensä vielä toimeksiantajan eli kotisivujen ostajan tehtävälistalle. Halutessasi ulkopuolisen tekijän tuottavan sivustolle sisällöt ja kuvat, on hyvä varata budjettiin vielä 1000-2000 euroa – vähintään – lisää. Liikkeelle pääsee totta kai myös pienemmällä budjetilla. Ei siis tarvitse säikähtää ja ajatella, ettei kunnollisia nettisivuja ole mahdollista saada ellei ylimääräistä paria tonnia löydy välittömästi taskusta. Voit oikein hyvin aloittaa huomattavasti pienemmällä sijoituksella, sillä www-sivujen jatkokehitys onnistuu sujuvasti myös myöhemmässä vaiheessa samalla, kun yritystoiminta laajenee.
Ammattilainen käyttää verkkosivujen toteutuksessa aikaansa, kokemustaan ja tietämystään, joka luonnollisesti maksaa. Luotettava ammattilainen osaa huomioida jokaisen vaiheen sivuja rakentaessa, mukaan lukien kotisivujen turvallisuus, jatkokehitys sekä ylläpitotoimissa ohjeistaminen tai niissä avustaminen. Ammattilaiselta löytyy tietämys ajankohtaisista vaatimuksista, jotka voivat olla esimerkiksi tietosuojaan liittyviä merkittäviä seikkoja, jotka pois jättämällä sivustot ovat pahimmassa tapauksessa lainvastaiset. Turvallisuuden lisäksi ammattilainen osaa pohtia ja toteuttaa sivuston siten, että jokainen vaihe tukee yrityksesi tavoitetta ja täten lisää konversioiden määrää, kuten esimerkiksi asiakkaiden yhteydenottoja tai vaikkapa verkkokauppaostoksia.
Tekijöitä löytyy enemmän kuin ehdit etsiä, joten jos haluat kilpailuttaa mahdollisimman monta ammattilaista, voit luonnostella ylempänä olevan listan avulla valmiin viestipohjan ja lähettää saman tarjouspyynnön usealle eri henkilölle/toimistolle samanaikaisesti. Louhen Kotisivupalvelu auttaa sinua tutustumaan eri tekijöihin ja heidän työnäytteisiin.
Mikäli vielä pohdit kannattaako kotisivujen tekeminen delegoida ulkopuoliselle ammattilaiselle vai osaisitko toteuttaa projektin alusta loppuun omin kätösin, voit esittää itsellesi aiemman blogikirjoituksemme kysymykset, joihin vastaamalla valinta helpottuu.
Miksi kotisivuja tarvitsee koko ajan päivittää ja kuinka paljon se maksaa?
Kun kotisivut ovat julkaisuvalmiit, voit kuuluttaa niistä kaikelle kansalle yrityksesi markkinointikanavissa. Ethän kuitenkaan unohda, että sivustoa tulee jatkuvasti ylläpitää, päivittää ja kehittää? Ilman näitä toimenpiteitä kotisivujen turvallisuus, laatu ja hakukonenäkyvyys heikentyvät. Hinta verkkosivujen ylläpidolle ja jatkokehitykselle vaihtelee ammattilaisesta ja tarpeen laajuudesta riippuen, mutta esimerkiksi Louhelta hankittuna WordPress Ylläpito kustantaa 9,90 €/kk.
Hakukonenäkyvyydestä ja kotisivujesi luotettavuudesta huolehdit parhaiten, kun järjestelmäpäivitysten lisäksi pidät sivustosi ajan tasalla ja tuotat sinne aktiivisesti asiakkaitasi hyödyttävää sisältöä.
Mainitsemamme hinta-arviot eivät ole kiveen hakattuja ja saatat totta kai löytää kotisivuillesi tekijän huomattavasti edullisemmin – tai vastaavasti todella paljon kalliimmalla hinnalla. Yhteenvetona voimme kuitenkin todeta, että ostajan on hyvä varautua kustantamaan yrityksen kotisivuille vähintäänkin julkaisualusta, webhotelli ja verkkotunnus. Loput nettisivuihin kuluvasta summasta määräytyvät sen mukaan kuinka laajasta projektista on kyse ja mihin kaikkeen tarvitset teknisen toteutuksen lisäksi apua.
Helpotusta kotisivujen suunnitteluun löydät aiemmasta blogikirjoituksestamme.