Domain eli verkkotunnus on yrityksesi brändin kulmakivi. Se on ankkuri, johon voit liittää esimerkiksi yrityksesi verkkosivuston, sähköpostin tai minkä tahansa muun verkossa toimivan palvelun. Kun valitset yrityksellesi verkkotunnusta, on tärkeää miettiä muutakin, kuin pelkkää verkko-osoitetta. Haluat varmasti, että domain on tarpeisiisi sopiva myös vuosien päästä.
Listasimme 8 vinkkiä, jotka on hyvä ottaa huomioon ennen verkkotunnuksen ostamista.
1. Huomioi kilpailijoiden verkkotunnukset
Tarkastele samalla toimialalla olevien kilpailijoiden verkkotunnuksia. Mitä avainsanoja ne pitävät sisällään? Usein domainina käytetään yrityksen nimeä. Jos olet kuitenkin vasta perustamassa yritystä ja nimi puuttuu täysin, kannattaa ensin vakavasti pohtia, voisiko yrityksen nimenä toimia jokin sellainen, jota myös kohderyhmäsi käyttää hakusanana ja joka on vielä vapaana. Kun keksit mieluisan domainin, voit tarkistaa sen saatavuuden Louhen verkkotunnushausta.
2. Domainin on oltava helppo kirjoittaa ja muistaa
Vaikka kotisivusi sijoittuisikin hakutuloksissa hyvin, on silti tärkeää, että sinulla on verkko-osoite, jonka asiakkaat voivat välittää myös suullisesti eteenpäin. Tässä kohtaa omaa luovuutta voi joutua hieman rajoittamaan. On kuitenkin hyvä huomioida, että todella pitkää ja monimutkaista verkkotunnusta on hankala muistaa. Myös domain, joka pitää sisällään useita väliviivoja, numeroita tai muita merkkejä, tuo lisää haastetta kirjoittamiseen.
Voit ajatella, että domain olisi hyvä osata kirjoittaa heti, kun sen kuulee ensimmäisen kerran. Voit myös miettiä, miten ihmiset puhuvat yrityksestäsi – joutuuko verkkotunnuksen tavaamaan, vai jääkö domain heti mieleen ilman, että sitä tarvitsee selittää auki? Tämän takia numeroita kannattaa välttää, sillä ne herättävät aina kysymyksen: kuinka numero kirjoitetaan – yksi vai 1?
3. Vältä slangia ja tämän hetken trendejä
Jos haluat verkkotunnuksen, joka palvelee yritystäsi vielä pitkään, on hyvä jättää pois sanat, jotka ovat tällä hetkellä trendikkäitä. Trendisanoilla suljet kohderyhmästäsi pois tiettyjä ikäluokkia, ja toisaalta trendit ovat vain hetken aikaa pinnalla – tämän hetken kuumimpaan trendiin perustuva verkkotunnus on pian vanhentunut, eikä houkuttele tulevaisuudessa ihmisiä sivustolle.
Myös slangien ja murteiden suhteen kannattaa olla tarkkana. Jotta sivustosi tavoittaa mahdollisimman paljon vierailijoita ja täten näkyvyys hakutuloksissa kasvaa, kannattaa domain suunnitella siten, että se sopii mahdollisimman monen suuhun ja jää helposti mieleen.
4. Pidä nimi lyhyenä
Yksinkertainen domain ilman väliviivoja, numeroita tai muita merkkejä on helpompi muistaa. Vielä helpommin nimi jää mieleen, jos se on mahdollisimman lyhyt. Usean sanan pituinen verkkotunnus aiheuttaa hankaluuksia, eikä sanojen oikea järjestys jää välttämättä muistiin. Jos mahdollista, suosi yhden sanan pituisia verkkotunnuksia.
Mikäli yrityksesi domain kuitenkin sisältää useamman kuin yhden sanan, voi tuntua houkuttelevalta erottaa sanat väliviivalla. Tässä on riski sille, että ihmiset päätyvät täysin väärälle sivustolle, jos he eivät muista käyttää väliviivaa sanojen välissä. Väliviivat eivät tuo lisäarvoa edes hakukoneiden näkökulmasta – hakukoneet itse asiassa luokittelevat väliviivoilla tavutetut verkkotunnukset roskapostiksi tai epäluotettavaksi sivustoksi, joka luonnollisesti haittaa sivuston näkyvyyttä. Näin ollen useamman sanan verkkotunnukset kannattaa suosiolla kirjoittaa yhteen.
5. Älä jumitu yleisimpiin verkkotunnuspäätteisiin
Olet varmasti törmännyt verkkotunnuksiin, joiden pääte on .fi, .com tai esimerkiksi .net. Yleisimpien verkkotunnusten lisäksi vaihtoehtoja on monia muitakin ja joissain tapauksissa erikoisempi pääte voi itse asiassa olla kaikista toimivin.
Esimerkiksi tilanne, jossa yrityksen nimi jo itsessään pitää sanan info tai vaikkapa studio, voi kyseinen pääte (.info, .studio) olla erinomainen valinta. Kun ajattelet yleisimpiä tunnuksia pidemmälle, voit saada helpotusta koko verkkotunnuksen nimen keksimiseen.
6. Suojaa brändisi
Edellisessä kohdassa mainitsimme, että verkkotunnuspäätteitä on olemassa useita eri vaihtoehtoja. Vaikka valitsisit oman domainisi päätteeksi .fi -päätteen, kannattaa pohtia myös muutaman muun eri päätteen rekisteröimistä, jos ne vain ovat vielä rekisteröitävissä.
Miksi näin? Jos rekisteröit yrityksellesi vain yhden verkkotunnuspäätteen, on verkkotunnuksesi nimi silti vapaata riistaa, mikäli sen vain rekisteröi eri päätteelle. Esimerkiksi Louhelta löytyy louhi.fi -domainin lisäksi myös seuraavat verkkotunnukset: louhi.com, louhi.net ja louhi.pro.
Me autamme sinua tarvittaessa valitsemaan yrityksesi kannalta tärkeimmät verkkotunnuspäätteet, jotta brändisi pysyy suojattuna!
7. Verkkotunnuksen tulee olla lainmukainen
Kun rekisteröit kotimaista .fi -päätteistä verkkotunnusta, on sen täytettävä tietyt ehdot. Lyhyesti: Verkkotunnus ei saa loukata toisen suojattua nimeä tai tavaramerkkiä. Löydät lisää tietoa lainmukaisesta verkkotunnuksesta asiaa käsittelevästä artikkelistamme.
Listatut vaatimukset eivät välttämättä ole este verkkotunnuksen rekisteröimiselle, mutta tulevaisuudessa voi joutua ongelmiin, jos oma verkkotunnus on ehtojen vastainen. Suosittelemme perehtymään vaatimuksiin ennen domainin rekisteröintiä, tai vaihtoehtoisesti voit olla yhteydessä suoraan meihin, niin autamme sinua lainmukaisen domainin valitsemisessa.
8. Hyödynnä domainia myös muissa kanavissa
Yrityksen brändiä vahvistaaksesi on hyvä miettiä myös muiden käyttämiesi markkinointikanavien nimiä. Luonnollisesti ihmiset etsivät esimerkiksi yrityksen somekanavia domainin nimellä ja päinvastoin. Kannattaakin valita domain, jonka nimeä voit käyttää myös kaikissa muissa kanavissa, käyttäjätunnuksissa ja päätteissä, jotta ihmiset löytävät yrityksesi luo. Tämä lisää samalla yrityksen uskottavuutta ja kasvattaa luottamusta asiakkaidesi silmissä.
Yhteenvetona voidaan todeta, että domainin rekisteröinti on todella iso osa yrityksesi identiteettiä ja tunnettuutta. Louhelta saat niin verkkotunnukset kuin erikoisemmatkin verkkotunnuspäätteet, sekä asiantuntijat tueksesi – autamme sinua tarpeen mukaan. Ole meihin rohkeasti yhteydessä, jos domainin rekisteröiminen mietityttää!
Tutustu myös muihin hyödyllisiin vinkkeihin blogissamme!
Kiinnostuitko?
Osta suoraan verkkokaupasta tai ole yhteydessä myyntiimme!