PHP on ohjelmointikieli, jota käytetään yleisesti dynaamisten www-sivujen tuottamisessa. Kuvituskuva.

PHP on ohjelmointikieli, jota käytetään yleisesti dynaamisten www-sivujen tuottamisessa. Suositut sisällönhallintajärjestelmät, kuten WordPress, Drupal sekä Joomla pohjautuvat PHP:hen. PHP:sta on olemassa eri versioita ja vaikka vanhemman version käyttö olisi edelleen mahdollista, suosittelemme Louhella aina uusimpaan versioon siirtymistä, jotta takaat yrityksesi kotisivujen toimivuuden nyt ja tulevaisuudessa. 

Päivityksen tekeminen voi toisinaan tuottaa haasteita. Tässä kirjoituksessa kerromme miksi PHP-versio kannattaa päivittää, miten teet sen turvallisesti ja kuinka toimia jos tarjolla olevan uuden version sijaan haluat kuitenkin jatkaa vanhan version käyttöä. 

Mikä on uusin PHP-versio?

Louhen webhotelleissa PHP-versio 7.4 on ollut niin sanottuna natiivina versiona eli myös asiakkailla ensisijaisesti käytössä. Tämän lisäksi asiakkailla on ollut mahdollisuus ottaa uudempia tai joissain tapauksissa vanhempia versioita käyttöönsä. 

Tyypillinen PHP-version ikä on kolme vuotta ja uusimmalle versiolle on tarjolla aina pidempiaikaisempaa tukea. Ajantasaista tietoa PHP-versioista löydät täältä. PHP-version 7.4 virallinen tuki päättyi marraskuussa 2022. Tämä tarkoittaa sitä, ettei versioon julkaista uusia tietoturvapäivityksiä ja myös Louhen natiivi PHP-versio vaihtuu uusimpaan.

Uusin tuettu PHP-versio on 8.1. Uudemmat PHP-versiot tarjoavat tyypillisesti lisää nopeutta ja ominaisuuksia, mutta jotkut toiminnot kuitenkin poistuvat päivitysten myötä. Louhen asiakkaiden PHP-versiot päivittyvät automaattisesti 8.1 versioon, mutta asiakkailla on mahdollisuus kytkeä 7.4 tai tätä vanhempi versio käyttöönsä. Kerromme myöhemmin tässä kirjoituksessa miten vanhan version käyttöönotto onnistuu ja kuinka voit toimia jos sivustosi ei päivityksen myötä enää toimi kuten pitäisi. 

Miksi päivitys kannattaa tehdä?

Yrityksen kotisivujen toimivuus ja turvallisuus ovat liiketoiminnan kannalta elintärkeitä ominaisuuksia. Kotisivujen lisäosien ja teeman säännöllisellä päivittämisellä pääset jo pitkälle edellä mainittujen ominaisuuksien ylläpidossa. Vähintään yhtä tärkeässä roolissa on PHP-version päivitys. PHP:n päivittäminen parantaa sivuston tietoturvaa ja nopeutta. Uuteen versioon päivittäminen on Louhen vastuulla, joten sen suhteen ei tarvitse kantaa huolta tai stressiä. On kuitenkin hyvä muistaa, että jos haluat päivityksestä huolimatta jatkaa vanhan PHP-version käyttämistä, voi käydä niin, ettei sivusto toimi ollenkaan ja yrityksesi kotisivuilla vieraileva käyttäjä saa näytölle ainoastaan internal server error -virheilmoituksen. Tämä johtuu siitä, että yleensä julkaisujärjestelmä (esimerkiksi WordPress) tukee uusinta PHP-versiota. 

Oma sovellus, esimerkiksi WordPress, sekä mahdolliset lisäosat on hyvä pitää ajantasalla, jotta ne olisivat yhteensopivia uudempien PHP-versioiden kanssa. Louhen ylläpitopalvelulla varmistut siitä, että päivitykset hoituvat automaattisesti myös näiden osalta.

Jos julkaisujärjestelmä tai siihen asennetut lisäosat eivät toimii oikein, ratkeaa ongelma usein sillä, että vaihtaa PHP:n uusimpaan versioon. Mikäli kotisivuilla ilmenee tämän jälkeen yhä ongelmia, kannattaa myös lisäosat tarkistaa ja päivittää tarvittaessa. 

Miten päivitys tehdään käytännössä? 

Ennen kuin lähdet tekemään sivustoosi päivitystä, ota varmuuskopio koko sivustosta! Näin vältyt suuremmalta vahingolta jos käykin niin, ettei sivusto kokonaisuudessaan ole yhteensopiva uusimman PHP-version kanssa. Varmuuskopioinnin lisäksi myös sivuston teema, lisäosat ja julkaisujärjestelmä kannattaa päivittää. Jos käytössäsi on WP ylläpitopalvelu, tapahtuvat edellä mainitut päivitykset automaattisesti ja tällöin riittää, että varmuuskopioit sivustosi. 

Näin PHP-version vaihtaminen tapahtuu:

Kirjaudu ensin hallintapaneeliin (cPanel) webhotellisi tunnuksilla. Klikkaa hallintapaneelissa “MultiPHP Manager” -painiketta:

Louhen hallintapaneelin kautta voit itse vaihtaa PHP-versiota. Kuvassa näkymä hallintapaneelista.

Mikäli sivustosi domainin kohdalla lukee “inherited”, käyttää se automaattisesti palvelimen oletusarvoista PHP-versiota. Voit vaihtaa sivuston PHP-version laittamalla domainin kohdalle ensin ruksin ja sitten valitsemalla alasvetovalikosta PHP-version ja klikkaamalla ”Apply”:

Louhen hallintapaneelin kautta voit itse vaihtaa PHP-versiota. Kuvassa näkymä hallintapaneelista.

Tämän jälkeen valittu PHP-versio on käytössä webhotellissasi ilman viivettä. Suosittelemme testaamaan sivuston toiminnan vaihdon jälkeen yhteensopivuusongelmien varalta.

Mitä jos kotisivut eivät toimi päivittämisen jälkeen?

Uusin PHP-versio on otettu käyttöön, mutta sivusto ei toimi oikein. Mikä neuvoksi? Syy löytyy usein lisäosista. Kaikki lisäosien julkaisijat eivät tarjoa tukea enää uudelle PHP-versiolle, joten lisäosaan ei tällöin ole mahdollista tehdä tarvittavia päivityksiä. Tästä johtuu lisäosan toimimattomuus, joka puolestaan aiheuttaa ongelmia koko sivustolle. 

Kyseisessä tilanteessa vaihtoehtoja on kaksi: voit rakentaa komponentin kokonaan uudelleen asentamalla päivitetyn PHP-version kanssa toimivan lisäosan. Toinen vaihtoehto on siirtyä takaisin vanhempaan PHP-versioon. Jälkimmäinen ratkaisu voi tulla kysymykseen esimerkiksi silloin jos toimimattomat komponentit ovat niin isoja kokonaisuuksia, että niiden uudelleen rakentaminen veisi todella paljon aikaa ja resursseja. On kuitenkin huomioitava, ettei vanhaan PHP-versioon siirtymistä kannata pitää lopullisena ratkaisuna. Se toimii hyvänä hätäapuna kunnes tilanne sallii sivuston remontin toimimattomien lisäosien osalta uusinta PHP-versiota varten. 

Siirtyminen vanhempaan versioon onnistuu Louhen hallintapaneelin (cPanel) kautta samalla tapaa, kuin uuteen vaihtaminen (ohjeet ylempänä). 

Vinkki lisäosiin ja teemoihin: ennen asennusta kannattaa tarkistaa, että lisäosan tai teeman julkaisija tarjoaa tukea ja päivityksiä mahdollisimman pitkään. 

Tutustu blogissamme myös muihin ajankohtaisiin kirjoituksiin ja vinkkeihin niin WordPressiin, kuin yleisesti kotisivuihin liittyen.